Akerblomman.se

Ovanliga husdjur

Hundar och katter och eventuella smågnagare utgör de mest vanliga typerna av husdjur – men vad sägs om livsfarliga spindlar, tigrar och åsnor hemma i trädgården eller på rummet? Världen är full av ovanliga djurarter och det finns även en del lustigkurrar i form av mänskliga väsen som tycker det är stenkul att ta hand om olagliga och/eller ovanliga djur. Blir man emellertid påkommen i Sverige med att gå ut och valla ett lejon eller mata en järv i koppel, så ligger man risigt till hos Polisen.

 

Här följer en liten lista på de mest ovanliga husdjuren som dock är relativt frekventa i västvärlden och som numera har blivit en trend hos folk.

Flygpungekorre

En flygpungekorre liknar en blandning mellan en fladdermus och ett spökdjur. De är svartvita och har en lång och yvig svans. Detta är små trädlevande krabater som härstammar från Australien och Indonesien. De är väldigt snabba och nästan flyger fram i luften så att ha dem lösa hemma är förmodligen ingen bra idé. Speciellt som de inte mäter mer än 15 cm som mest. Ska man ha en flygpungekorre så bör man ha en stor bur och inte lämna buren i samma rum som man sover i. Dessa fluffiga saker är nämligen nattaktiva och kommer att reta gallfeber på dig om du inte fyller deras behov. Du bör heller inte ha en ensam flygpungekorre, de är beroende av sin flock eller åtminstone en annan individ.

Egyptisk långörad igelkott

När man hittar en utmärglad igelkott som en taggig boll, så är det inte svårt att blir kär och ta hem den till sin trädgård för att mata och hjälpa den. Men igelkottar finns i flera arter och en av dessa är den långörade arten från Egypten. Den är söt så in i Norden och har öron som kan bli uppemot 10 cm långa. Dessa små kottar kräver dock en massa utrymme, minst 20 kvadratmeter, då de gärna vill böka runt, gräva och busa. Det är alltså inga djur att ha i bur utan en inhägnad krävs. Var dock noga med att sätta dit ett tätt nät som den lilla filuren inte kan ta sig igenom – ett fårnät har alltför stora hål. De kräver också en hel del leksaker så att de kan springa runt, så ett springhjul som till en hamster är en bra idé. Tänk återigen på att igelkottarna är nattdjur som struntar blankt i att du vill sova om nätterna.

Vallaby – den lilla minikängurun

En av de mest populära husdjuren i ovanlig bemärkelse är vallabyn. En vallaby är en pytteliten känguru som blir lika stor som en stor hund. Dock hoppar den betydligt högre än en vovve. Deras föda ska bestå av vetebröd, råa grönsaker, frukter, gräs och pelleterat foder för hästar. Vallabys behöver en rejäl trädgård att vistas i med ett staket som den inte kan ta sig över. Det bästa är om man bor på landet.

Övriga djur som är populära är olika fåglar och hönor. Skratt-duva, kakapoo och nakenhalsad höna är bara några exempel.

 

dreo