Akerblomman.se

Hästtjejer blir eftertraktade chefer

Det är ingen myt att det är värt att sätta på sitt CV att man är eller har varit en hästtjej. Framförallt är det de unga tjejerna som har uppfostrats i stallet som är eftertraktade på arbetsmarknaden. Majoriteten av de kvinnliga cheferna i börsnoterade bolag i Sverige har just en bakgrund som hästtjej.

I stallet får man tidigt lära sig allt vad ansvar innebär så som att stiga upp tidigt på morgonen, långa dagar fast man är trött och kanske inte har lust, rutiner och regler som måste följas och att hårt arbete lönar sig. Har man ointresserade föräldrar eller föräldrar som vill ge en extra lärdom får man också inblick i budgetering kring hästen och ta del av det ekonomiska ansvaret.

Utöver allt ansvarstagande handlar det också om att lära sig att samarbeta. Dels måste man samarbeta med övriga stallkamrater för att bibehålla en god ton i stallet men man måste även samarbeta med hästen. Hästen väger tio gånger mer än hästtjejerna så det gäller att göra rätt. Det gäller att vara bestämt för att hästen inte ska ta över kommandot men är man för sträng dödar man glädjen och hästen vill inte heller arbeta. Det är hela tiden en svår balansgång att gå.

Man lär sig också att hårt arbete lönar sig och att man inte ska ge upp. En av de första lärdomarna man gör är att så fort man ramlar av hästen är det bara att kasta sig upp på hästryggen igen, innan rädslan hinner ta över. Samma princip kan man även applicera i yrkeslivet, gör man ett misstag och faller så är det bara att kavla upp ärmarna och gå på det igen. Hårt arbete innebär också många timmar av träning i sadeln för att bli bättre, finslipa på de yttersta detaljerna. Detaljerna som kan fälla ett beslut i yrkeslivet om man inte är medveten om dom.

Man blir bra på att planera och strukturera. Det gäller att ha en tydlig plan över vilka tävlingar man vill vara med på samt vad för träning som krävs för att komma dit. Väl på tävlingsplatsen ska det organiseras, nerver ska hålla under kontroll, en bana ska memoreras och kommas ihåg utantill.

Ett liv med häst innebär att man slipar på, och utvecklar, flera uppskattade egenskaper och förmågor. Att ta ansvar, att samarbeta, att strukturera och att arbeta hårt med mottot att aldrig ge upp är alla uppskattade egenskaper i yrkeslivets högre positioner.

dreo