Akerblomman.se

Katter som husdjur

Katter är det djur som är vårt absolut populäraste husdjur och man räknar med att det finns över en miljon tama katter i Sveriges samhälle. Det brukar sägas att antingen älskar man katter eller så avskyr man dom. Många älskar dom för deras intelligens och självständighet och de som har svårt för dom säger att oftast att katter är oberäkneliga.

Men det är utan tvekan just deras intelligens och självständighet som har gjort dom så populära idag. Överlag är en katt enkel att sköta och relativt billig i både inköp och underhåll. De är heller inte lika krävande som en hund är som behöver flertalet dagliga promenader. En katt kan klara sig långt själv men behöver fortfarande daglig tillsyn. Tillsynen bör givetvis vara i form av att se till att det finns mat och vatten tillgängligt men också att vara sällskap och ägna några minuter till att gosa eller leka. En katt är oftast långt mer social än vad folk tror och uppskattar människors närvaro.

Innan man skaffar katt måste man se över hur man bor och om det är tänkt att katten ska vara inomhus-katt eller utomhus-katt. Även om katten ska vara inomhus och inte få gå ut själv så uppskattar de flesta inomhus-katter att få gå ut då och då. Vid sådana tillfällen har man sele och koppel på katten så att den inte blir skrämd och springer bort. Förutom sele och koppel behöver en inomhus-katt även en kattlåda där den kan uträtta sina behov. Underlaget i lådan är förbrukningsvara och en kostnad man får räkna med, olika underlag är olika dyra och fungerar olika bra. En inomhus-katt kan även behöva någon form av klöspelare eller klätterpelare det för att katten har ett naturligt behov av att slipa sina klor vilket utekatten sköter utomhus.

Innan man köper en katt bär man tänka igenom det ordentligt då en katt har en relativt lång livsläng på uppemot 20 år.

dreo