Akerblomman.se

Olika hundsporter

För den som vill vara aktiv med sin hund finns det numera en rad olika officiella hundsporter som man kan tävla i på olika nivåer. Många tävlingar är uppdelade på lokal nivå (klubbtävling), nationell nivå och internationell nivå. Det finns också olika typer av mästerskap så som DM, SM, VM och EM.

Det finns hundsporter som passar alla typer av hundägare och alla olika typer av hundar, man kan garanterat hitta något som båda tycker är roligt oavsett ålder.

Agility är en tävlingsform som ständigt ökar och som är populär bland såväl unga som gamla hundförare. En del hundar är bättre lämpade för sporten än andra då det krävs en viss snabbhet och smidighet för att enkelt ta sig runt banan.

Rallylydnad är en sport som ökade kraftigt under några år men som nu har stannat av lite. Rallylydnad bygger på samarbete mellan hund och förare och här kan alla deltaga, det enda som är viktigt är att man har tränat på samspelet för att få ett bra resultat. Här ska man tillsammans ta sig igenom en bana med olika typer av moment.

Nose Work är den nyaste hundsporten som är officiell i Sverige. Här arbetar hunden mer självständigt från föraren och ska använda sin nos för att hitta speciella dofter i olika miljöer.

En hundsport som däremot inte är så uppmärksammad är Freestyle. Här ska hunden och föraren tillsammans göra ett program som sätts ihop av olika typer av tricks och utförs sedan med musik.

Det finns som sagt flera olika typer av hundsporter som lämpar sig till alla olika ekipage och som inte är de klassiska grenarna lydnad och bruks.

dreo