Akerblomman.se

Marsvin och hamster

Två andra gnagare som är populära att förgylla hemmet med är både marsvin och hamster. Båda arterna är enkla att sköta då de nästan inte kräver någon omvårdnad alls, vilket givetvis är en bidragande faktor till deras popularitet. Det tillsammans med att de är relativt billiga i både inköp och underhåll gör att de passar de allra flesta som vill ha ett sällskapsdjur.

Både hamstern och marsvinet behöver dock daglig tillsyn och utfodring och buren bör städas minst en gång i veckan. Vad djuren ska utfodras med skiljer dem en aning åt. En hamster är en så kallad allätare vars föda består mestadels av olika frukter, grönsaker och frön. I det vilda kan de även äta olika kryp och insekter men tama hamstrar brukar få pellets som komplement till den färska maten. Ett marsvin däremot ska utfodras med mestadels hö vilket absolut inte ska ges till hamstrar. Marsvin äter också gärna färskt foder i form av frukter och grönsaker och kan stöd fodras med pellets om det behövs.

Burarna inreds lite olika men det finns mängder av tillbehör att komplettera buren med för båda arter. Gemensamt för de båda är också att de gärna är sociala.

dreo