Akerblomman.se

Djurtandvård

Att vi människor borstar tänderna varje dag och använder tandtråd, mellanrumsborstar och floursköljning, är det ingen som blir förvånad över. Snarare om vi inte gör det. Men att tala om djurs tandvård har tills nyligen varit ett relativt sällsynt samtalsämne. Ändå är tandvård för djur oerhört viktig och det gäller både hundar, katter, hästar och inte minst små gnagare som behöver sina stora framtänder till att knapra bark, morötter eller vad det nu kan vara som kommer i deras väg. En människa som behöver tandvård kan i stort sett bara lyfta luren och ringa sin tandläkare, alternativt gå in på nätet och söka på distriktstandvarden.se för snabb återkoppling. För djur är det inte lika lätt. Dock finns numera djurtandvården som behandlar olika husdjurs och andra djurs tänder.

Vad gör djurtandvården?

 

Djurtandvård är en gren som ingår i djursjukvård som veterinärer och även vissa tandläkare studerar allmänt eller ingående. Men det finns även speciella djurtandläkare som din hund eller katt kan få besöka om du märker att något inte står rätt till i munnen på den. Djurtandvård är ännu inte lika stort i Sverige som exempelvis i USA, där det finns speciella djurtandvårdsutbildningar för veterinärer. Där behandlas områden som tandsjukdomar, hur man rengör tänderna på sina djur samt avancerad tand- och käkkirurgi på djur. I Sverige kan du gå en special utbildning på Sveriges lantbruksuniversitet där man undervisar i komplicerad tandvård för djur.

Många saker som ingår i tandvård för djur är förknippade med ras. Olika hundraser har exempelvis betydligt mer trånga bett än andra, vilket kan leda till svåra problem bland annat vid intag av föda. Och eftersom djur heller inte borstar tänderna som vi människor, är det vanligt med gingivit och tandlossning.

Ska man borsta tänderna på sitt djur?

Om du har en hund eller katt som inte motsätter sig tandborstning alltför mycket, vilket annars är vanligt, så är daglig tandborstning på djuret mycket effektiv. Men det kan förståst vara lättare sagt än gjort då många hundar och katter har en benägenhet att försvinna illa kvickt bara de ser minsta tillstymmelse av en tandborste. Något du annars kan göra är att ge din hund, katt eller gnagare speciella leksaker eller tuggben att bita på som avlägsnar tandsten och plack och håller tänderna renare. Djurfoder brukar också utformas för att gynna tandhälsan på djuren, men att komplettera med rengöring är naturligtvis det bästa. Det finns även klorhexidin-preparat för djur som främjar tandhälsan och hämmar infektioner och inflammationer samt hundtandkräm, men en del experter menar att användning av det kan istället irritera din hunds tandkött.

En sak att göra för att motverka dålig andedräkt på ditt djur, är att blanda klorofyll, aloe vera juice och bikarbonat och doppa i den en bomullspad eller pinne som du sedan kan gnida mot ditt djurs tänder.

dreo