Akerblomman.se

Den antidepressiva hunden

När en människa upplever psykisk ohälsa kan det bero på många olika faktorer och yttra sig på många olika sätt. Det kan till exempel handla om panikångest där man genom att använda en blodtrycksmätare rent fysiskt kan se hur blodtrycket skjuter i höjden, eller svår depression där man knappast kan komma ur sängen på morgonen. Psykisk ohälsa är mycket vanligare än vad man tidigare trott, och även unga människor drabbas på grund av stress och prestationsångest i skolan. Många människor har också kemiska obalanser i kropp och hjärna som kan orsaka olika obehagliga känslor och tvångstankar.

Hur hunden kan hjälpa

Man har länge känt till att psykisk ohälsa kan bero på många olika faktorer men medan psykologer framförallt inriktat sig på terapi och läkare på medicinering så har man idag ändrat inställning lite grann vad gäller behandling. Ett mycket effektivt sätt att må bättre på är motion och många läkare rekommenderar fysisk aktivitet som både ett preventivt och pågående behandlingssätt. Andra saker som meditation och yoga, handarbete och musik har också visat sig vara positiva.

Vetenskapens värld har dock också konstaterat att husdjur har en extremt positiv effekt på sina ägare och man vet idag att en människa som klappar en hund eller katt genast får lägre blodtryck samt högre halter av lyckohormon. Dessutom har det visat sig att även djuren får dessa positiva effekter och att båda parter därmed mår bra av varandra. Detta har idag utvecklats till rena behandlingsmetoder, där man kan skaffa sig en hund i syfte att motverka depression och ångest.

Hund och empati

Hundar har en fantastisk förmåga att älska sina familjer, men också att uppfatta våra känslostämningar. Om en hunds matte eller husse är stressad så utsöndrar även vovven stresshormon och detta beror på dess otroliga förmåga till empati. Med andra ord så känner hunden rent fysiskt vad ägaren upplever. Man har därför konstaterat att en människa med ångest kan dra enorm fördel av att skaffa en

hund mot psykisk ohälsa där relationen mellan hund och ägare nästan omedelbart får avstressande och antidepressiva effekter.

Att ha en arbetshund mot sin psykiska ohälsa är egentligen inget konstigare än att till exempel ha en ledhund om man är blind, och det finns idag specialtränade hundar som är extra bra på att hålla lugnet och att vara lyhörda på sin ägares psykiska tillstånd. Alla hundar har dessutom ett stort behov av sällskap och motion, vilket naturligtvis även människor har, och på så sätt får båda sina behov tillgodosedda. Det är något alldeles speciellt med att se någon bli glad av att man kommer hem eller som älskar en oavsett hur man ser ut eller vem man är, och det är ingen slump att hunden länge kallats för människans bästa vän.

dreo