Akerblomman.se

Saltvattenakvarium – lätt eller svårt?

Det finns olika typer av akvarium. Det vanligaste är sötvattenakvarium, och de är för det mesta inte så stora. Från runt 30 liter till ett par hundra.

När det gäller saltvattenakvarier blir det lite större, lite dyrare och lite mer avancerat men absolut inte omöjligt. Saltvattenfiskar är ofta känsligare och kräver en bättre och mer anpassad miljö samt att saltvatten fungerar lite annorlunda om man jämför med sötvatten. Man kan förvandla vanligt kranvatten till ett bra saltvatten, men det kräver att man tillsätter ett särskilt salt som innehåller mineraler och spårämnen, så vanligt salt från saltkaret duger inte alls. Saltet avdunstar inte men man kan behöva tillsätta mer ibland efter att man har gjort vattenbyte i akvariet.

För att ett saltvattenakvarium ska kunna bli ett stabilt ekosystem krävs flera olika beståndsdelar och en större mängd vatten. Minst 100 liter, men 200 liter är ännu bättre. Hur man inreder det beror givetvis på vad man har tänkt sig för fiskar och andra djur, men det vanligaste är att man försöker efterlikna tropiska korallrev med koraller, anemoner och fiskar i glada färger. Detta ställer krav på ett bra vatten eftersom korallreven i haven är väldigt ömtåliga.

Cirkulation är ett stort måste. I ett vanligt sötvattenakvarium har man oftast bara en vattenpump, men saltvattenakvariet behöver flera. Man brukar räkna med att man behöver pumpar som klarar av att cirkulera 10 till 15 gånger akvariets volym per timme. Det innebär att ett akvarium på 200 liter behöver pumpar som cirkulerar 2000-3000 liter vatten i timmen.

En annan viktig ingrediens i akvariet är levande sten. Levande sten är oftast korallsten med levande marina organismer i eller på och som hjälper till att hålla vattnet rent. Stenarna tas direkt från korallreven och säljs sedan i handeln som akvariesten, och de kan föra med sig både önskade och mindre önskvärda organismer till akvariet om de inte bereds på rätt sätt först. Det är en process som tar några veckor och då sätts stenen i ett akvarium med en kraftig cirkulationspump och en proteinskummare för att på så vis bli av med eventuella fripassagerare i form av svampar, koraller och diverse ryggradslösa smådjur.

Smutsen i ett saltvattenakvarium flyter på ytan och därför är ett ytavrinningssystem bra att ha. Det går ut på att ytvattnet leds ner i en sump, ett mindre akvarium för rening. Proteinskummare kan också vara välbehövlig och har man koraller i sitt akvarium behöver man med jämna mellanrum tillsätta extra kalcium då koraller består av kalk.

Ska man endast ha fiskar behövs det bara lysrör, men om man vill ha anemoner och koraller behöver man metallhalogenlampor för att simulera olika grader av solljus. Utan detta ljus kan koraller och anemoner inte överleva eller odla nödvändiga alger. Rätt ljus är alltså viktigt.

När man har fått igång sitt saltvattenakvarium och det har blivit en bra balans i det kan man känna sig stolt och kanske till och med göra en egen blogg eller hemsida till akvariet. Där kan man sen lägga upp enkätverktyg och frågeformulär och för att få besökarna lite mer aktiva.

dreo