Akerblomman.se

Populära hästraser i Sverige

Det finns en del hästraser som nog alltid kommer att vara lite populärare än andra. Vilken ras man väljer på sin häst är ofta förknippat med vad man vill använda sin häst till då de besitter olika egenskaper som lämpar sig till olika aktiviteter.

Shetlandsponnyn har länge varit populär som både barnponny och sällskapsponny. En tålig ras som fungerar lika bra som sällskap i hagen, ridponny till barnen eller en ponny att köra i skogen. Trots att det är en liten ponny till storleken har den ofta ett humör och en stark egen vilja.

Gotlandsrusset är en annan populär ponnyras som dessutom har svenskt ursprung. Denna ponny är otroligt stark samtidigt som den har ett fantastiskt psyke och lämpar sig därför väl till aktiviteter med barn. Den ses både som ridponny till barn men syns allra mest på travbanorna inom ponnytrav där rasen har stora framgångar.

För vanlig travsport är det vanligare med svenskt varmblod eller de kraftigare nordsvenskarna, nordsvenskt kallblod.

Tillbaka till ridhästar så är connemara-ponnyn en populär ras och ses såväl på ridskolorna som i privatstallen där denna kraftigare ponny med stabilt psyke agerar ridhäst. Svenskt halvblod är en annan ras som ofta ses på tävlingsbanorna när det kommer till både hoppning och dressyr och rasen har många framgångar inom båda grenarna. En annan ras som har stora framgångar inom dessa grenar men också inom galoppsporten är de arabiska fullbloden som har nerverna på utsidan och ett lite hetsigare temperament. För den lite mindre grenen, western, är det främst quarter-hästen som syns på banorna och bär fram såväl cowboys som cowgirls.

dreo