Akerblomman.se

Hem

Hästlivet – en härlig, men dyr investering

Att leva i en vardag med hästar är en livsstil och det är en boost för ditt välmående. Vissa väljer att utöva hästsporten utan att köpa en egen häst, medan andra väljer att investera i en. Det sistnämnda ger en ännu närmare samhörighet med hästen, men det kostar också en stor slant.

Att rida kostar pengar

Det är inte bara ett köp av häst som kostar pengar, själva ridningen innebär också en hel del utlägg. Rätt typ av utrustning krävs för att rida och vare sig det är hjälm, stövlar eller kläder brukar prislappen sällan vara billig. Det kan därför vara bra att se över de ”vanliga” utläggen innan man skrider till verket och köpet en häst. Räkna på vad skillnaden i längden skulle bli av att köpa en egen häst istället för att sköta om någon annans. Det gäller även att se till ansvaret och plikten med att vara egen hästägare. Som inbiten hästälskare är det förmodligen ingen skillnad till hur väl hästen blir omhändertagen, men som ägaren är ansvaret större. Det ska finnas kapital till att stå för underhåll av hästen, men även andra omkostnader som försäkringar och transport.

Känns läget helt rätt till att investera i en häst kommer det utan tvivel bli en lycklig investering såväl kort- som långsiktigt. Att få loss pengar till att köpa en häst som passar precis till de behov och önskemål som finns är inte en självklarhet. Ibland kan en summa ha sparats ihop till hästköpet, men som inte räcker för att täcka alla omkostnader. Ett tips är då att ta en titt på snabblån hos Lånaukten på nätet. Jämför olika lånealternativ utifrån det aktuella kapitalbehovet. Den här sortens lån kan dessutom beviljas utan kreditupplysning, vilket gör processen snabbare än vid traditionella lån.

Viktigt med försäkringar

Ett hästköp är betydligt mer komplicerat än att exempelvis köpa en hamster till barnen. Hästen är avsevärt mycket mer krävande och kostnaden har vi redan nämnt. Med tanke på den stora investering är ett hästköp är bör stor vikt läggas på hästens säkerhet. Det är med andra ord viktigt att se till att hästköpet omfattas av rätt försäkringar. Hästen ska vara försäkrad på flera plan som garanterar en trygghet om något skulle hända djuret. Samtidigt är det också viktigt att tänka på de ting som investeras vid sidan av hästen. Transporten till exempel, vilken också bör ha någon form av säkerhet. Olyckan kan vara framme på vägen och att plötsligt stå med en trasig häst-trailer kan vara förödande. Garantier är A och O för att säkerställa att investeringen i sin totalitet inte kan tappa sitt värde över en natt.

Veterinärförsäkringar är precis lika viktigt för hästen så som vanliga sjukförsäkringar är för oss människor. Se till att skaffa en anpassad försäkring som gör det möjligt att ta hästen till veterinär oavsett plats. Det här är särskilt viktigt i samband med tävlingshästar som ofta befinner sig på ”resande fot”. En allmänförsäkring som ger rättighet att få veterinärvård både lokalt och under resa är det mest optimala.

Militära tjänstehundar

Tjänstehundar är hundar av olika raser som har tränats för utföra en mängd tjänster åt samhället. Det kan handla om allt från polisens hundar till de allt vanligare omsorgshundarna inom vården. Militären såg mycket tidigt nyttan med att använda hundar i sina verksamheter och hundarna har en lång historia inom Försvarsmakten.

Förr tränades alltid militärens hundar av Statens hundskola i Sollefteå. Lämpliga valpar valdes ut och placerades hos fodervärdar som inledde den första träningen. Efter en tid kom dessa utplacerade hundar tillbaka till hundskolan för att genomgå olika lämplighetstester som bestod av bland annat mentalitetstest och praktiska prov. Om de klarade proven startade deras träning på hundskolan.

Efter avklarad utbildning kunde de ibland komma tillbaka till fodervärden om denne var till exempel polis, militär eller tulltjänsteman. Efter godkända prov hos Statens hundskola kan man säga att hunden hade tagit examen, men hundarna slapp dricka en massa dålig champagne och åka runt på ett lastbilsflak och yla. Har du själv en tonåring i närheten som snart ”springer ut”, kan du lätt få tag på Studentskyltar och annat nödvändigt till festen på nätet. Statens hundskola lades senare ned och återuppstod i privat regi. Staten köper numer sina tränade hundar från olika skolor och leverantörer, skolan i Sollefteå är blott en av dessa.

Militärens hundar

De militära tjänstehundarna är rapporthundar, bevakningshundar, vakthundar och min- och ammunitionshundar. Längre tillbaks i historien fanns det stridshundar som deltog i olika drabbningar, men i de moderna krigen kom hunden till hjälp främst som rapporthund. Rapporthundens uppgift var att springa med meddelanden mellan olika förband och staber. Denna funktion har i stort sett upphört hos militären men rapportprovet finns kvar som ett av bruksproven som man kan låta sin hund göra hos Brukshundsklubben.

Bevakningshunden fungerar i stort sett som en polishund. Den kan vara tränad för att vara specialist på någon specifik uppgift, men oftast handlar det om en hög och bred utbildning inom skydd och spårning. Bevakningshunden följer sin hundförare i tjänsten och skyddar denne. Den kan oftast apportera. Den kan släppas efter bortflyende figurer och hålla fast dessa tills hjälp anländer. De används för att spåra misstänkta eller som eftersökshundar.

Vakthunden används för att vakta olika skyddsobjekt. Det primära för dessa hundar är att vakta objektet så att inga obehöriga kan komma nära och att larma om hunden upptäcker personer i närheten. Dessa hundar används till exempel i Marinens dockor och Flygvapnets hangarer. De vaktar en mängd hemliga anläggningar runt om i landet. De har oftast tränats till att vara mycket aggressiva mot alla utom sina hundförare och de skrämmer därför bort de alltför närgångna nyfikna innan de hinner göra någon skada eller upptäcka det hemliga hos skyddsobjektet.

Min- och ammunitionshundar kallas även för bombhundar. De har tränats för att markera på olika sprängämnen eller ammunition. Minhundar har länge använts för att hjälpa till med att röja minor, eller för att hitta en säker väg över ett minfält. Hunden kan med sin känsliga nos upptäcka var minorna ligger och markera det för sin förare. Sedan kan minröjarna plocka bort minan, eller i krigstid leda truppen över minfältet på ett säkrare sätt.

Katter som husdjur

Katter är det djur som är vårt absolut populäraste husdjur och man räknar med att det finns över en miljon tama katter i Sveriges samhälle. Det brukar sägas att antingen älskar man katter eller så avskyr man dom. Många älskar dom för deras intelligens och självständighet och de som har svårt för dom säger att oftast att katter är oberäkneliga.

Men det är utan tvekan just deras intelligens och självständighet som har gjort dom så populära idag. Överlag är en katt enkel att sköta och relativt billig i både inköp och underhåll. De är heller inte lika krävande som en hund är som behöver flertalet dagliga promenader. En katt kan klara sig långt själv men behöver fortfarande daglig tillsyn. Tillsynen bör givetvis vara i form av att se till att det finns mat och vatten tillgängligt men också att vara sällskap och ägna några minuter till att gosa eller leka. En katt är oftast långt mer social än vad folk tror och uppskattar människors närvaro.

Innan man skaffar katt måste man se över hur man bor och om det är tänkt att katten ska vara inomhus-katt eller utomhus-katt. Även om katten ska vara inomhus och inte få gå ut själv så uppskattar de flesta inomhus-katter att få gå ut då och då. Vid sådana tillfällen har man sele och koppel på katten så att den inte blir skrämd och springer bort. Förutom sele och koppel behöver en inomhus-katt även en kattlåda där den kan uträtta sina behov. Underlaget i lådan är förbrukningsvara och en kostnad man får räkna med, olika underlag är olika dyra och fungerar olika bra. En inomhus-katt kan även behöva någon form av klöspelare eller klätterpelare det för att katten har ett naturligt behov av att slipa sina klor vilket utekatten sköter utomhus.

Innan man köper en katt bär man tänka igenom det ordentligt då en katt har en relativt lång livsläng på uppemot 20 år.

Hästtjejer blir eftertraktade chefer

Det är ingen myt att det är värt att sätta på sitt CV att man är eller har varit en hästtjej. Framförallt är det de unga tjejerna som har uppfostrats i stallet som är eftertraktade på arbetsmarknaden. Majoriteten av de kvinnliga cheferna i börsnoterade bolag i Sverige har just en bakgrund som hästtjej.

I stallet får man tidigt lära sig allt vad ansvar innebär så som att stiga upp tidigt på morgonen, långa dagar fast man är trött och kanske inte har lust, rutiner och regler som måste följas och att hårt arbete lönar sig. Har man ointresserade föräldrar eller föräldrar som vill ge en extra lärdom får man också inblick i budgetering kring hästen och ta del av det ekonomiska ansvaret.

Utöver allt ansvarstagande handlar det också om att lära sig att samarbeta. Dels måste man samarbeta med övriga stallkamrater för att bibehålla en god ton i stallet men man måste även samarbeta med hästen. Hästen väger tio gånger mer än hästtjejerna så det gäller att göra rätt. Det gäller att vara bestämt för att hästen inte ska ta över kommandot men är man för sträng dödar man glädjen och hästen vill inte heller arbeta. Det är hela tiden en svår balansgång att gå.

Man lär sig också att hårt arbete lönar sig och att man inte ska ge upp. En av de första lärdomarna man gör är att så fort man ramlar av hästen är det bara att kasta sig upp på hästryggen igen, innan rädslan hinner ta över. Samma princip kan man även applicera i yrkeslivet, gör man ett misstag och faller så är det bara att kavla upp ärmarna och gå på det igen. Hårt arbete innebär också många timmar av träning i sadeln för att bli bättre, finslipa på de yttersta detaljerna. Detaljerna som kan fälla ett beslut i yrkeslivet om man inte är medveten om dom.

Man blir bra på att planera och strukturera. Det gäller att ha en tydlig plan över vilka tävlingar man vill vara med på samt vad för träning som krävs för att komma dit. Väl på tävlingsplatsen ska det organiseras, nerver ska hålla under kontroll, en bana ska memoreras och kommas ihåg utantill.

Ett liv med häst innebär att man slipar på, och utvecklar, flera uppskattade egenskaper och förmågor. Att ta ansvar, att samarbeta, att strukturera och att arbeta hårt med mottot att aldrig ge upp är alla uppskattade egenskaper i yrkeslivets högre positioner.

Populära husdjur i svenska hem

I Sverige är det väldigt populärt att berika sitt hem med någon form av husdjur. Man räknar faktiskt med att var tredje hem äger ett husdjur av något slag. Ett husdjur kan tillföra mycket oavsett vem ägaren är. Människor i alla åldrar mår bra av att vistas tillsammans med djur. Djuren kan till exempel gör att människor känner sig mindre ensamma, mer älskade och göra att stressnivån sjunker.

Antingen kan man skaffa husdjur för sällskap, då är det vanligt med till exempel en katt. Eller så skaffar man husdjur som en del av en hobby och livsstil, då är det vanligare att köpa en hund.

Dessa två är även exempel på två av de allra vanligaste husdjuren i svenska hem. Andra husdjur som är vanligt förekommande är olika varianter av gnagare så som kanin, marsvin och hamster.

De olika typerna av husdjur kräver väldigt olika mycket. En hund är som tidigare nämnt närmast en livsstil som kräver mycket tid och engagemang med dagliga promenader och gos. En katt är mer självständig och kräver mindre både när det kommer till tid och pengar.

Innan man köper sig ett husdjur är det bra att ta en rejäl funderare över varför man egentligen vill ha ett husdjur och vad man vill ha den till. Hur mycket tid man är beredd att lägga och hur mycket pengar man är beredd att det får kosta. Med en hund blir man dessutom mer låst då en hund inte klarar sig ensamma några längre stunder och kan ibland vara svår att ta med sig beroende på vad man ska iväg på. En hamster däremot sover mestadels på dagen och det är därför inga problem att åka iväg på egna aktiviteter under dagen.

Djurtandvård

Att vi människor borstar tänderna varje dag och använder tandtråd, mellanrumsborstar och floursköljning, är det ingen som blir förvånad över. Snarare om vi inte gör det. Men att tala om djurs tandvård har tills nyligen varit ett relativt sällsynt samtalsämne. Ändå är tandvård för djur oerhört viktig och det gäller både hundar, katter, hästar och inte minst små gnagare som behöver sina stora framtänder till att knapra bark, morötter eller vad det nu kan vara som kommer i deras väg. En människa som behöver tandvård kan i stort sett bara lyfta luren och ringa sin tandläkare, alternativt gå in på nätet och söka på distriktstandvarden.se för snabb återkoppling. För djur är det inte lika lätt. Dock finns numera djurtandvården som behandlar olika husdjurs och andra djurs tänder.

Vad gör djurtandvården?

 

Djurtandvård är en gren som ingår i djursjukvård som veterinärer och även vissa tandläkare studerar allmänt eller ingående. Men det finns även speciella djurtandläkare som din hund eller katt kan få besöka om du märker att något inte står rätt till i munnen på den. Djurtandvård är ännu inte lika stort i Sverige som exempelvis i USA, där det finns speciella djurtandvårdsutbildningar för veterinärer. Där behandlas områden som tandsjukdomar, hur man rengör tänderna på sina djur samt avancerad tand- och käkkirurgi på djur. I Sverige kan du gå en special utbildning på Sveriges lantbruksuniversitet där man undervisar i komplicerad tandvård för djur.

Många saker som ingår i tandvård för djur är förknippade med ras. Olika hundraser har exempelvis betydligt mer trånga bett än andra, vilket kan leda till svåra problem bland annat vid intag av föda. Och eftersom djur heller inte borstar tänderna som vi människor, är det vanligt med gingivit och tandlossning.

Ska man borsta tänderna på sitt djur?

Om du har en hund eller katt som inte motsätter sig tandborstning alltför mycket, vilket annars är vanligt, så är daglig tandborstning på djuret mycket effektiv. Men det kan förståst vara lättare sagt än gjort då många hundar och katter har en benägenhet att försvinna illa kvickt bara de ser minsta tillstymmelse av en tandborste. Något du annars kan göra är att ge din hund, katt eller gnagare speciella leksaker eller tuggben att bita på som avlägsnar tandsten och plack och håller tänderna renare. Djurfoder brukar också utformas för att gynna tandhälsan på djuren, men att komplettera med rengöring är naturligtvis det bästa. Det finns även klorhexidin-preparat för djur som främjar tandhälsan och hämmar infektioner och inflammationer samt hundtandkräm, men en del experter menar att användning av det kan istället irritera din hunds tandkött.

En sak att göra för att motverka dålig andedräkt på ditt djur, är att blanda klorofyll, aloe vera juice och bikarbonat och doppa i den en bomullspad eller pinne som du sedan kan gnida mot ditt djurs tänder.

Att köpa en häst eller ponny

Att få en egen häst eller en egen ponny kan vara många unga tjejers stora dröm. Men som vuxen gäller det att vara beredd på vad ett hästliv medför och vad som förväntas av en både när det kommer till tid och pengar. För är det något en häst eller ponny garanterat gör så är det att ta upp en massa tid och en hel del pengar. Men så får man ju tillbaka obegränsat med kärlek, en aktivitet och en fantastisk livsstil.

Innan man köper sin nya fyrbenta kamrat gäller det att noga tänka igenom vad det är man vill ha. Är det en häst som hela familjen ska kunna rida på både i skog och mark men även kunna ta ett träningspass på ridbanan ibland? Vill man kunna göra en satsning med sin häst för att få resultat på tävlingsbanan, då är det en helt annan typ av häst man behöver. Man måste också ta i beaktande inom vilken gren som man i sådana fall vill göra sin satsning då olika raser och egenskaper passar i olika grenar.

När man väl har bestämt sig för vilken ras som lämpar sig och vilken typ av egenskaper som man önskar hos sin häst är det dags att titta vidare på vart man ska ha sin häst någonstans. Det finns olika typer av lösningar och det har också att göra med hur mycket tid och pengar man själv vill lägga. Men också vilka behov man har av träningsmöjligheter. Allt detta väger in i beslutet. Det finns möjligheter att ha hästen på så kallad lösdrift där hästen vistas utomhus dygnet runt i flock. Detta är oftast den billigaste lösningen och också den lösning som kräver minst tid av ägaren.

Vill man hellre stalla in sin häst blir det dyrare och det kan komma till andra åtaganden i form av utfodring av hästarna, utsläpp av hästar på morgonen och intag av hästar på kvällen. Vissa stall erbjuder helinackordering där alla tjänster ingår, det strö som hästen ska ha i boxen samt det grovfoder som hästen ska äta. Dessa stall är givetvis dyrare att ha sin häst in-stallad i än de stall där man köper sitt eget strö och hjälper till med de olika tjänsterna.

Konsten att välja rätt hundras

Innan man införskaffar en hund är det bra att noga fundera kring vad man förväntar sig av en kommande hund. Vad vill man göra tillsammans med sin hund? Olika raser lämpar sig olika bra till vissa aktiviteter.

Det finns till exempel arbetande hundar som avlas för att ha en hög energinivå och som inte trivs som sällskapshund. Exempel på sådana hundar är border collie, australian shepherd och tollare. Även schäfer och malinois som är två raser som används inom bland annat polismyndigheten avlas för att klara intensivt arbete.

Sedan finns det raser som utan problem klarar av att ta det lugnt och är nöjd med enbart promenader exempel på sådana raser är bichon frisé, papillon och cavalier.

Ett stort misstag som många gör är att tro att en stor hund kräver mycket aktivering medan en liten hund kräver lite aktivering. Exempel på en liten hund som kräver mycket aktivering är shetland sheepdog ”sheltie” och en stor hund som kräver lite aktivering är exempelvis stor pudel.

Det är därför viktigt att läsa på ordentligt om den rasen man är intresserad av för att se att den verkligen kommer att passa.

Saltvattenakvarium – lätt eller svårt?

Det finns olika typer av akvarium. Det vanligaste är sötvattenakvarium, och de är för det mesta inte så stora. Från runt 30 liter till ett par hundra.

När det gäller saltvattenakvarier blir det lite större, lite dyrare och lite mer avancerat men absolut inte omöjligt. Saltvattenfiskar är ofta känsligare och kräver en bättre och mer anpassad miljö samt att saltvatten fungerar lite annorlunda om man jämför med sötvatten. Man kan förvandla vanligt kranvatten till ett bra saltvatten, men det kräver att man tillsätter ett särskilt salt som innehåller mineraler och spårämnen, så vanligt salt från saltkaret duger inte alls. Saltet avdunstar inte men man kan behöva tillsätta mer ibland efter att man har gjort vattenbyte i akvariet.

För att ett saltvattenakvarium ska kunna bli ett stabilt ekosystem krävs flera olika beståndsdelar och en större mängd vatten. Minst 100 liter, men 200 liter är ännu bättre. Hur man inreder det beror givetvis på vad man har tänkt sig för fiskar och andra djur, men det vanligaste är att man försöker efterlikna tropiska korallrev med koraller, anemoner och fiskar i glada färger. Detta ställer krav på ett bra vatten eftersom korallreven i haven är väldigt ömtåliga.

Cirkulation är ett stort måste. I ett vanligt sötvattenakvarium har man oftast bara en vattenpump, men saltvattenakvariet behöver flera. Man brukar räkna med att man behöver pumpar som klarar av att cirkulera 10 till 15 gånger akvariets volym per timme. Det innebär att ett akvarium på 200 liter behöver pumpar som cirkulerar 2000-3000 liter vatten i timmen.

En annan viktig ingrediens i akvariet är levande sten. Levande sten är oftast korallsten med levande marina organismer i eller på och som hjälper till att hålla vattnet rent. Stenarna tas direkt från korallreven och säljs sedan i handeln som akvariesten, och de kan föra med sig både önskade och mindre önskvärda organismer till akvariet om de inte bereds på rätt sätt först. Det är en process som tar några veckor och då sätts stenen i ett akvarium med en kraftig cirkulationspump och en proteinskummare för att på så vis bli av med eventuella fripassagerare i form av svampar, koraller och diverse ryggradslösa smådjur.

Smutsen i ett saltvattenakvarium flyter på ytan och därför är ett ytavrinningssystem bra att ha. Det går ut på att ytvattnet leds ner i en sump, ett mindre akvarium för rening. Proteinskummare kan också vara välbehövlig och har man koraller i sitt akvarium behöver man med jämna mellanrum tillsätta extra kalcium då koraller består av kalk.

Ska man endast ha fiskar behövs det bara lysrör, men om man vill ha anemoner och koraller behöver man metallhalogenlampor för att simulera olika grader av solljus. Utan detta ljus kan koraller och anemoner inte överleva eller odla nödvändiga alger. Rätt ljus är alltså viktigt.

När man har fått igång sitt saltvattenakvarium och det har blivit en bra balans i det kan man känna sig stolt och kanske till och med göra en egen blogg eller hemsida till akvariet. Där kan man sen lägga upp enkätverktyg och frågeformulär och för att få besökarna lite mer aktiva.

Olika former av hästsport

Det har under många århundraden funnits olika typer av hästsporter och har under många år utvecklats. Sporter som engagerar, väcker åsikter och drar åskådare. Stora mästerskap som arrangeras i Sverige, Europa och runt om i världen.

Den första sporten som tävlades i var så kallade tornerspel som började som en övning för riddarna under medeltiden. Än idag går det att tävla i detta och framförallt är det populärt att åka och titta på. Tornerspel är ett viktigt inslag i medeltidsveckan på Gotland.

Sedan utvecklades olika typer av kapplöpningar, något vi också kan se spår av idag. Nu tävlas det i kapplöpning både i trav och galopp som gångarter och det är dessa två sporter som engagerar allra flest. Det är populärt att spela med pengar på vilken häst som kommer att vinna. I både travsporten och galoppsporten arrangeras det många stora tävlingar som drar tusentals åskådare till platsen.

Förutom dessa hästsporter finns det en rad olika rid-sporter. Bland annat finns det banhoppning som går ut på att ryttaren och hästen tillsammans ska ta sig runt en bana med hinder att hoppa över. Det gäller att ha minst antal fel samtidigt som man ska ha snabbast tid. Här avancerar man i olika klasser som innebär att hindren blir högre. En annan ridsport som syns mycket är dressyren. Här ska ekipaget tillsammans rida ett för-bestämt program. Programmet blir mer och mer avancerat och tekniskt svårt ju högre upp i klasserna som man kommer. Här handlar det om att ha ett samspel mellan ryttare och häst för att det ska se elegant ut när man tar sig fram i alla gångarter och olika moment.

Sedan finns det sporter som är lite mindre än de tidigare nämnda, där det inte är lika många deltagare och inte heller lika stort engagemang. En sådan sport är distansridning där det handlar om att träna upp sin häst för att på snabbast tid ta sig igenom en viss distans. Det kan handla om distanser på flera mil och vissa distanser tar flera dagar att ta sig igenom. Här krävs det träning för att hästen ska få bra kondition och uthållighet men också en god planering av ryttaren för att planera ritten så att hästen orkar.

En annan hästsport som är lite i skymundan är voltige. Här ska hästen vara stabil och trygg och ha mjuka fina gångarter. Hästen ska sedan föras i en lina och röra sig i en cirkel runt linföraren. På hästens rygg befinner sig en eller flera deltagare som ska genomföra ett gymnastikprogram på hästens rygg samtidigt som den är i rörelse. Här är det många delar som måste klaffa för att numret ska bli snyggt och det kräver otaliga träningstimmar.

dreo